Suna-ne:

0752.666.333

Scrie-ne pe email:

office@birouconstataridaune.ro

consultanta dosar dauna

Tehnologii moderne de siguranta auto – cum te pot ajuta sa eviti un accident?

Masinile moderne sunt echipate cu o selectie destul de variata de tehnologii avansate de siguranta. Evident, acestea au fost concepute in mod special pentru a preveni accidentele, implicit pentru a proteja fiecare pasager in parte.

Prin urmare, siguranta in trafic a fost semnificativ imbunatatita in ultimii ani. Totusi, soferii incepatori s-ar putea sa nu fie la curent cu toate aceste tehnologii – sau sa considere ca utilizarea lor nu este tocmai necesara.

Desigur, este un lucru cat se poate de util sa te adaptezi la tehnologii noi, mai ales cand vine vorba de sofat si mai ales daca vrei sa eviti daunele auto si dosarele de dauna. In cele ce urmeaza, vei afla mai multe informatii despre tehnologiile moderne de siguranta auto si despre cum te pot ajuta acestea sa eviti accidentele in trafic!

ADAS – Advanced Driver Assistance Systems

ADAS reprezinta cumulul de tehnologii de siguranta disponibile la nivelul unui autoturism modern – senzori, camere, tehnologie radar si altele, folosite pentru a monitoriza zona din jurul masinii si pentru a asista soferii atunci cand este cazul.

Cele mai cunoscute si utilizate tehnologii tip ADAS sunt:

  • FWC (Forward Collision Warning) si AEB (Automatic Emergency Braking) – aceste sisteme detecteaza posibilitatea de coliziune si avertizeaza soferul sau in unele cazuri chiar actioneaza frana in mod automat (daca este necesar). Tehnologia AEB poate reduce rata de coliziuni in trafic normal cu 50%;
  • LDW (Lane Departure Warning) si LKA (Lane Keeping Assist) – aceste tehnologii alerteaza soferii atunci cand acestia ies neintentionat de pe banda de mers (LDW). Tehnologia LKA, atunci cand este activa, repozitioneaza usor vehiculul in pozitia corecta, pe banda de mers.
  • Blind Spot Detection – aceasta tehnologie relativ simpla ofera soferilor alerte privind ceea ce se intampla in punctele oarbe ale masinii, fie in timpul parcarii, fie in timpul schimbarilor de banda;
  • Adaptive Cruise Control (ACC) – tehnologia tip ACC ajusteaza in mod automat viteza masinii pentru a garanta faptul ca distanta dintre aceasta si masina din fata este una corespunzatoare, in limitele de siguranta.

Tehnologii suplimentare de siguranta

Tehnologiile mentionate anterior sunt disponibile pe piata de ceva timp – in functie de optiunile disponibile la masina aleasa de sofer. Totusi, tehnologia a evoluat semnificativ in ultimii ani, aducand la nivelul traficului urmatoarele:

  • Detectarea automata a pietonilor si ciclistilor – exista sisteme care pot identifica participantii la trafic vulnerabili si care pot initia actiuni sau frana de urgenta pentru a evita coliziuni si implicit, accidente serioase;
  • Faruri care se adapteaza automat – o mare parte din accidentele si daunele din trafic se product pe timp de noapte sau in conditii de vizibilitate scazuta. In alte cazuri, daunele auto apar si din cauza utilizarii improprii a fazei lungi a farurilor. Pentru toate aceste probleme s-au inventat farurile care se adapteaza automat la conditiile de drum si trafic – ilumineaza curbele in prealabil si isi ajusteaza luminozitatea in functie de traficul de pe banda opusa;
  • Sisteme de camere la 360 de grade – exista autoturisme moderne echipate cu sisteme de camere la 360 de grade care pot analiza in permanenta tot ceea ce se intampla in jurul masinii, pentru parcare si in general manevrare impecabila a masinii in situatii mai delicate;
  • Recunoasterea semnelor de circulatie – cu ajutorul acestui tip de tehnologie, semnele de circulatie sunt identificate in mod automat si apoi afisate soferului pe computerul de bord. Se imbunatateste astfel nivelul de responsabilitate al soferului, precum si vizibilitatea semnelor de circulatie in conditii de vizibilitate slaba sau trafic aglomerat.

Cat de eficiente sunt aceste sisteme de siguranta in prevenirea accidentelor?

Sistemele AEB (Automatic Emergency Braking) pot reduce sansa de accident cu pana la 50%, in timp ce farurile care se adapteaza automat reduc frecventa anumitor tipuri de accidente (vizibilitate redusa cauzata de iluminare prea puternica de pe banda opusa, de exemplu) cu aproximativ 10%.

In acelasi timp, sistemele de detectare a activitatii din punctele oarbe reduc semnificativ sansa de coliziune din timpul schimbarii de banda/depasirilor.

Ce sisteme de siguranta ar trebui sa foloseasca soferii incepatori?

Unele sisteme sunt astazi incorporate si active in permanenta. Desigur, exista si soferi care aleg sa le ignore, bazandu-se mai mult pe experienta sau pe cunostintele dobandite in timpul cursurilor. Totusi, orice sofer ar trebui sa-si puna increderea in urmatoarele sisteme/tehnologii:

  • AEB, sistemul automat de franare in caz de urgenta;
  • LDW, sistemul de avertizare in cazul iesirii de pe banda;
  • Blind Spot Detection, sistemul de detectare/analiza a punctelor oarbe;
  • ACC, sistemul de adaptare automata a vitezei la conditiile de trafic;
  • Camere de rezerva si de asistenta la parcare.

Aceste tehnologii ofera soferilor asistenta semnificativa in situatii obisnuite – in trafic sau nu – si s-au dovedit a fi destul de eficiente in prevenirea accidentelor si daunelor auto. Desigur, tehnologiile mentionate nu inlocuiesc atentia soferului, ci o imbunatatesc.

Un stil de condus alert su controlat este necesar in permanenta, indiferent de locatia in care conduci – pe strada din apropierea locuintei sau pe autostrada. Sistemele enumerate pana acum pot fi un adevarat ajutor atunci cand vrei sa garantezi un plus de siguranta anumitor manevre – depasiri, schimbari de banda, parcari etc.

Nu in ultimul, utilizarea acestor sisteme, precum si a camerelor de bord, poate fi de mare ajutor atunci cand masina ta a suferit o dauna in trafic si trebuie sa pui la punct dosarul de dauna in vederea solutionarii acesteia.

Consultantii Birou Constatari Daune iti pot spune exact cum poate fi utilizata inregistrarea camerei de bord (si altor camere aditionale) pentru a mari sansele de aprobare ale dosarului tau de dauna (daca este cazul).

Cu alte cuvinte – nu ezita sa apelezi la un centru de daune daca ai fost implicat intr-un accident auto cu daune minore. Iti putem fi alaturi pe parcursul intregului proces de solutionare a daunei!