Suna-ne:

0752.666.333

Scrie-ne pe email:

office@birouconstataridaune.ro

centru daune

Cum identifici soferii cu factor de risc in trafic? Siguranta este o prioritate!

Ca sofer, indiferent de nivelul de experienta, trebuie sa stii sau sa inveti un lucru foarte important, pe langa regulile de circulatie, desigur. Este vorba despre identificarea prompta a soferilor cu factori de risc in trafic, anume a soferilor care ar putea produce accidente sau din cauza carora s-ar putea produce accidente.

De altfel, unul dintre motivele principale pentru care multe persoane aleg sa nu conduca (si nici sa nu obtina un carnet de conducere) este lipsa de incredere fata de ceilalti participanti la trafic. Desigur, aceasta neincredere poate fi diminuata prin cresterea increderii in sine – daca stii cum sa identifici soferii care reprezinta un risc in trafic, atunci poti lua din timp masurile necesare pentru a-ti imbunatati siguranta.

Totodata, atentia oferita altor soferi te poate ajuta sa identifici comportamente si actiuni care ar putea fi de folos in cazul unui dosar de dauna. Lipsa de atentie, utilizarea telefonului mobil sau sofatul agresiv, implicit potentiale cauze ale unui accident, pot ajuta la solutionarea mai rapida a unui dosar de dauna, printre altele.

Factori demografici care influenteaza comportamentul in trafic

In general, soferii tineri si cei fara experienta reprezinta un risc mai ridicat de accidente. Totodata, soferii adolescenti si cei aflati la inceputul carierei de sofat sunt mai predispusi comportamentelor riscante (despre care vei afla mai multe in cele ce urmeaza).

Pe langa varsta si experienta, genul trebuie luat de asemenae in calcul – pentru unii, statisticile pot fi o surpriza. Mai exact, barbatii tineri, in special cei care calatoresc cu pasageri de acelasi sex, sunt implicati, conform statisticilor, in mai multe accidente decat femeile in aceeasi situatie.

Acest lucru este datorat de obicei dorintei de a impresiona.

Factori de mediu si timp

Nu trebuie ignorati nici factorii de mediu si de timp. Chiar daca prezenta unui sofer cu risc nu este necesara, factorii de mediu si de timp in sine pot mari coeficientul de risc al soferilor in general.

De exemplu, un sofer tanar, implicit neexperimentat, care conduce pe timp de noapte, in conditii meteo nefavorabile si intr-o zona cu densitate mare de trafic, are un risc relativ crescut de accident.

Chiar si tu devii, intr-o oarecare masura, un sofer cu factor de risc atunci cand te confrunti cu diversi factori de mediu si de timp.

Comportamente riscante usor de observat

Desigur, nu este nicidecum recomandat ca, aflandu-te la volan, sa analizezi fiecare sofer si pasagerii sai pentru a-i include intr-o categorie de risc. Analiza se face, initial, strict pe baza comportamentului din trafic, avandu-se in vedere:

  • Depasirea limitei de viteza, lucru care poate fi foarte usor de observat, raportandu-te la propria viteza de condus;
  • Schimbarile bruste sau frecvente de banda, cu putin timp de semnalizare in prealabil sau chiar fara semnalizare;
  • Depasiri periculoase sau neregulamentare, in special pe autostrazi si in interiorul oraselor;
  • Nerespectarea distantei fata de alte vehicule, lucru care duce de obicei la accidente atunci cand soferul cu risc schimba banda brusc;
  • Nefolosirea centurii de siguranta, aspect care poate fi observat mai greu, dar care nu scapa soferilor ageri;
  • Condusul sub influenta alcoolului si condusul in stare de oboseala, ambele situatii venind cu semne evidente, precum dificultatea in a pastra banda (incadrarea pe banda de mers), dar mai ales sofatul haotic;
  • Utilizarea telefonului mobil la volan este probabil cel mai mare factor de risc, din moment ce soferul nu se poate adapta la schimbarile aparute in trafic;
  • Neacordarea prioritatii pietonilor poate fi un risc atat pentru pietoni, cat si pentru ceilalti soferi din trafic;
  • Condus agresiv si intimidant, caracterizat de claxonat frecvent, precum si de apropierea excesiva de masina pe care incearca sa o depaseasca;
  • Incercari de a se intrece cu alti soferi, caracterizate printr-un stil agresiv de condus;
  • Ignorarea semnelor de circulatie si a semafoarelor, semn clar al faptului ca soferul reprezinta un risc pentru participantii la trafic.

Metode de identificare a soferilor cu factor de risc

Suntem un centru de daune, ceea ce inseamna ca lucram cu tot felul de soferi, inclusiv cu soferi de taxi, Uber, Bolt sau soferi care fac parte din flote (livrare produse, transport persoane etc). In aceste cazuri, identificarea soferilor cu factor de risc cat mai timpuriu cu putinta este esentiala si poate ajuta la prevenirea unor probleme serioase pentru companie.

Aceasta identificare este realizata prin:

  • Analiza istoricului permisului de conducere;
  • Verificarea accidentelor anterioare;
  • Evaluarea amenzilor si sanctiunilor primite de-a lungul timpului.

Totodata, in ziua de astazi poate fi realizat un tip special de monitorizare, prin intermediul unei unitati telematice, care inregistreaza comportamente periculoase in timpul condusului. Toate masinile produse dupa anul 2015 au incorporate sisteme care ofera posibilitatea de conectare la o retea celulara (sau cel putin pentru utilizarea datelor mobile). Prin intermediul acestor sisteme, o unitate telematica poate prelua date direct de la senzorii masinii, dar si date aferente traficului si conditiilor meteo (prin satelit), dupa care le poate transmite unui centru de control.

O unitate telematica poate identifica cu succes:

  • Franari bruste;
  • Viraje periculoase;
  • Schimbari bruste de banda;
  • Accelerari agresive si multe altele.

Administratorii de flote ar trebui sa apelezi la astfel de unitati pentru a garanta faptul ca fiecare sofer in parte respecta regulile de circulatie si implicit, ca nu este un factor de risc pentru firma/companie.

Masuri de siguranta – ce poti face?

Atunci cand identifici un sofer care poate reprezenta un risc pentru tine si pentru ceilalti participanti la trafic, este recomandat sa pastrezi o distanta de siguranta marita fata de acesta. Soferii mai experimentati pot incerca sa avanseze, depasind soferul cu factor de risc, in cazul in care limita de viteza si numarul de benzi permit evitarea depasirii directe a soferului respectiv.

Desigur, in situatii cu adevarat periculoase cauzate de soferul respectiv, este recomandat sa tragi pe dreapta intr-un loc sigur si sa astepti normalizarea traficului. In acest timp, daca este considerat necesar, poti raporta autoritatilor prezenta soferului periculos pe carosabil – poti incerca sa tii minte numarul de inmatriculare sau cel putin detalii privind masina in momentul in care identifici soferul cu factor de risc.

Ca centru de daune profesionist, recomandam mereu mentinerea distantei de siguranta fata de ceilalti soferi din trafic, in special fata de soferii care manifesta comportamentele mentionate mai sus. Totodata, orice confruntare directa rezultata in urma unui accident sau a unor manevre dificile in trafic ar trebui evitata.

Daca esti implicat intr-un accident din cauza unui sofer cu un comportament agresiv, riscant, tot ce trebuie sa faci este sa contactezi Birou Constatari Daune si te vom ajuta cu solutionarea dosarului tau de dauna – fara stres si fara griji!