Cum pregatesti masina pentru iarna si previi daunele anotimpului rece?
Este schimbarea anvelopelor un pas suficient pentru a pregati o masina pentru iarna? Raspunsul este nu! Exista mult mai multe lucruri pe care un sofer, incepator sau nu, trebuie sa le faca pentru a-si pregati masina corespunzator pentru anotimpul rece.
Romania este unul dintre liderii europeni cand vine vorba de accidente in trafic. Apoi, iarna este insotita de o multitudine de conditii de drum adverse care pot creste riscul de accident. Prin urmare, este absolut esential sa-ti pregatesti masina pentru iarna – pentru a preveni daunele anotimpului rece, implicit pentru a nu fi nevoit sa gestionezi un dosar dauna in apropiere de sarbatori.
Desigur, daca are loc un eveniment nefericit, fii fara griji! Consultantii nostri sunt alaturi de tine si iti pot oferi asistenta in solutionarea dosarului de dauna in cel mai scurt timp posibil!
De ce este necesar sa-ti pregatesti masina pentru iarna?
In principal, conditiile de drum pot fi nefavorabile, mai ales in afara oraselor. Totusi, si in centrul acestora, chiar si in centrul capitalei, anumite situatii pot fi extrem de periculoase – un inghetneasteptat care afecteaza drumurile sau efectul de pojghita care poate ingreuna traficul.
De exemplu, conform unui studiu, aproximativ 41% dintre accidentele fatale care au avut lot in Romania in 2019 s-au produs noaptea sau cel putin in lipsa luminii solare. Dupa cum bine stim, zilele sunt mult mai scurte iarna, motiv pentru care multi soferi sunt fortati sa conduca seara – serile iernatice fiind destul de intunecate.
Totusi, de departe cel mai mare risc de accident il reprezinta o masina care nu este pregatita pentru anotimpul rece – fara anvelope corespunzatoare, fara un sistem de stergere a parbrizului intretinut, fara antigel schimbat si adaptat iernii, fara un sistem de lumini verificat pe indelete si nu numai!
Cum pregatesti masina pentru iarna? Ghid scurt si la obiect, direct de la un centru de daune!
Vrei sa nu pierzi timpul si sa afli direct cum iti pregatesti masina corespunzator pentru iarna? Am pus la punct o lista cu informatii clare, precise, care iti va spune exact ce trebuie sa faci pentru a-ti garanta siguranta in anotimpul rece!
- Orice reglaje (directie, geometrie roti) ar trebui facute inainte de scaderea temperaturilor. Problemele si daunele se accentueaza odata ce iarna se face simtita.
- Verifica cu atentie integritatea bateriei, precum si sistemul responsabil de incarcarea acesteia.
- Inlocuieste antigelul cu o varianta potrivita pentru iarna. In timpul sezonului rece, proportia ar trebui sa fie de 70-30% (antigel la apa), anume 70% antigel si 30% apa.
- Inlocuieste lichidul de parbriz cu o variana potrivita pentru iarna si verifica stergatoarele. Ai putea chiar sa le inlocuiesti cu modele concepute special pentru sezonul rece.
- Verifica integritatea sistemului de dezaburire a parbrizului.
- Schimba anvelopele cu unele potrivite pentru iarna, cu tractiune imbunatatita pe suprafetele alunecoase.
- Verifica presiunea in anvelope, precum si banda de rulare a acestora. Expertii recomanda verificarea presiunii in fiecare saptamana in timpul iernii.
- Verifica integritatea sistemului de franare, ideal in timpul unei verificari de ansamblu inainte de inceperea iernii.
- Verifica integritatea sitemului de evacuare al masinii, aspect important pe timp de iarna, cand geamurile vor fi mai mereu inchise.
- Verifica sistemele de iluminare interioara si exterioara, in special farurile si semnalizatoarele.
- Verifica nivelul de ulei din motor si, in cazul in care locuiesti intr-o zona susceptibila la temperaturi foarte scazute, ia in calcul utilizarea unui ulei conceput special pentru temperaturile reduse.
- Spala caroseria masinii de 1-2 ori pe luna in timpul iernii, pentru a indeparta sarea depusa pe aceasta si spori protectia in fata ruginii/coroziunii.
- Schimba covorasele de interior cu produse din cauciuc/plastic, daca ai covorase textile, pentru a evita realizarea de condens, implicit inghetarea geamurilor.
- Apeleaza la lichide si produse de dezghetare specializate pentru a scapa corect si rapid de stratul de gheata produs la nivelul geamurilor si parbrizului.
- Verifica frecvent incuietorile si manerele din interiorul si mai ales exteriorul masinii. Daca vremea este nefavorabila, dar mai ales imprevizibila, poti folosi un spray impotriva inghetului care sa previne inghetarea incuietorilor si manerelor.
- Verifica frecvent nivelul de combustibil. Specialistii recomanda mentinerea rezervorului la o capacitate de peste 50% pentru a preveni crearea de umezeala in interior, umezeala care poate ingheta daca temperaturile ajung sa fie mult prea reduse.
- Verifica prezenta uneltelor si elementelor care te pot scoate din impas in timpul conditiilor meteo si de drum nefavorabile – cablu de tractare, lanturi, lopata, saculet de nisip/sare (pentru a spori tractiunea daca este nevoie), trusa medicala auto, perie de zapada, solutii specializate de indepartare a ghetii, precum si o lanterna puternica.
Sunt multe puncte de acoperit, dar acestea garanteaza pregatirea completa si corespunzatoare pentru anotimpul rece! Iti garanteaza totodata faptul ca, in cazul unui accident, interactiunea cu un centru de daune va fi mult mai placuta. De ce?
Pentru ca o masina nepregatita pentru iarna este mult mai susceptibila accidentelor – iar un asigurator poate evalua ulterior daca autovehiculul era pregatit corect sau nu pentru anotimpul rece. In lipsa unor masuri esentiale, evaluarea unui dosar de dauna poate avea de suferit.
Tocmai din acest motiv, pregatirea masinii pentru anotimpul rece nu trebuie amanata – poti incepe chiar de la primele zile racoroase!
In cazul unei daune, nu ezita sa apelezi la specialistii Birou Constatari Daune– suntem alaturi de soferii de Romania, indiferent de anotimp!