
Ce este constatarea amiabila?
Constatarea amiabila este un document pe care orice sofer asigurat ar trebui sa-l aiba in masina sa. Acest document este un proces verbal amiabil care, odata semnat, implica solutionarea unei daune in trafic in lipsa prezentei politiei – implicit fara a se crea un proces verbal de catre autoritati.
Evident, conform denumirii documentului, acest tip de constatare reprezinta acordul partilor implicate privind modul in care s-a produs incidentul si/sau daunele rezultate. Astfel, constatarea amiabila este impartita in doua – in partea stanga se completeaza datele masinii A, in partea dreapta ale masinii B. In centru, desigur, se vor oferi informatii esentiale privind imprejurarile/conditiile in care s-a produs accidentul.
Citeste in continuare pentru a afla mai multe despre constatarea amiabila, inclusiv motivele pentru care este probabil unul dintre cele mai importante documente pe care trebuie sa le ai atunci cand pui la punct dosarul tau de dauna!
Cand poti apela la formularul de constatare amiabila?
Conform Politiei Romane, exista anumite situatii in care poti apela la acest formular. In cazul in care situatia actuala o depaseste pe cea standard, este necesara chemarea unui echipaj de politie. Astfel, poti completa linistit constatarea amiabila atunci cand:
- Accidentul a produs doar pagube materiale;
- Accidentul este doar intre doua vehicule;
- Accidentul nu a produs pagube materiale decat celor doua vehicule implicate; nicio alta persoana in afara de cei doi soferi nu a suferit pagube;
- Ambii soferi isi ofera acordul de vointa, verbal unul altuia dupa accident, dar mai ales prin semnarea formularului de constatare amiabila.
Evident, ambele autovehicule implicate trebuie sa aiba asigurari RCA valabile pentru a putea folosi formularul de constatare amiabila.
In momentul in care semnezi formularul, renunti voit la dreptul de a solicita asistenta fortelor de ordine – de exemplu, in cazul in care nu esti multumit de modul in care s-a solutionat dosarul de daune, anume daca asiguratorul nu iti ofera despagubiri.
Soferul care doreste despagubiri pentru rezolvarea daunelor va contacta asiguratorul celuilalt sofer si va depune formularul constatarii amiabile, dupa care poate incepe procesul de constatare a daune, implicit de depunere a dosarului de dauna.
Masina soferului poate intra in reparatie numai dupa ce se depune constatarea amiabila – formularul fiind necesar pentru a se elibera documentul de introducere in reparatie a masinii.
Cand nu poti apela la formularul de constatare amiabila?
In cazul unui dezacord dintre cei doi soferi implicati in accident, formularul de constatare amiabila nu poate fi completat si semnat. In schimb, acestia au la dispozitie 24 de ore pentru a se prezenta la un departament de politie in vederea intocmirii unui proces verbal – sau pot chema un echipaj pe loc, imediat dupa producerea accidentului.
Dupa completarea constatarii amiabile sau luarea la cunostinta a dezacordului mentionat, este recomandat sa faci cateva poze in care sa apara carosabilul, daca exista urme de frana, precum si daunele de la nivelul celor doua masini. Fotografiaza cat mai multe detalii cu putinta.
Ce informatii/detalii trebuie sa includa formularul de constatare amiabila?
Dupa cum am mentionat, exista trei sectiuni principale intr-un formular de constatare amiabila. Partea de sus este o sectiune separata, dar la fel de importanta, care trebuie completata cu detalii generale despre accident (data, ora, locatia producerii accidentului, numele martorilor oculari, daca acestia exista).
Apoi, cele trei sectiuni principale trebuie sa includa urmatoarele informatii/detalii:
- Informatii detaliate despre polita de asigurare ale celor doi soferi. Aici trebuie trecute datele personale ale asiguratului, informatii despre asigurator, precum si informatii despre masina implicata in accident. Fiecare sofer completeaza propria sectiune cu aceste informatii;
- Datele personale ale soferilor implicati in accident. Daca este posibil, verifica corectitudinea datelor introduse de celalalt sofer;
- Detalii privind imprejurarile in care s-a produs accidentul;
- Pe langa detalii, exista si o sectiune comuna dedicata schemei producerii accidentului, care trebuie completata in comun acord de catre cei doi soferi – o singura poveste, in alte cuvinte;
- Detalii privind avariile totale sustinute de cele doua masini implicate in accident.
De retinut faprul ca sectiunea destinata Vehiculului A este cea a vinovatului, iar cea a Vehiculului B pagubitului. Aceasta este, de fapt, esenta constatarii amiabile – cei doi soferi ajung la o intelegere privind circumstantele in care s-a produs accidentul, implicit care este persoana vinovata.
Daca nu puteti decide care este vinovatul, nu puteti completa constatarea amiabila!
Formularul de constatare amiabila trebuie completat o singura data, de catre ambii soferi in acelasi timp. El este insotit de o pagina autocopiativa care va ajunge la unul dintre soferi. Fiecare formular, atat copia, cat si originalul, au aceeasi valoare in fata asiguratorului.
Informatii importante privind completarea constatarii amiabile
Constatarea amiabila trebuie completata in detaliu, incluzand toate informatiile la care te poti gandi privind accidentul in care ai fost implicat. Prin urmare, este recomandat sa nu te grabesti sa completezi formularul.
Calmeaza-te, evalueaza situatia, evalueaza daunele, discuta cu celalalt sofer, dar mai ales asigura-te ca nimeni nu este ranit. Abia apoi poti completa linistit constatarea!
Totodata, inainte de a te decide asupra anumitor informatii, asigura-te ca acestea sunt corecte si finale. Odata completata si semnata constatarea, ea este definitiva!
Constatarea amiabila este extrem de importanta pentru orice sofer, mai ales pentru cei din capitala. Prezenta si completarea sa eficientizeaza semnificativ procesul de solutionare a unei daune. Totodata, informatiile si datele incluse in aceasta sunt de baza pentru dosarul de dauna care, odata aprobat, garanteaza despagubirile si totodata reparatia masinii tale!
Specialistii Biroului de Constatari Daune iti pot oferi mai multe detalii si informatii privind constatarea amiabila, precum si sfaturi privind completarea eficienta si corecta a acesteia.
Nu uita – o dauna in trafic inseamna un apel catre Birou Constatari Daune – daca vrei ca dauna ta sa fie rezolvata rapid, eficient si fara stres, desigur!